Tuinhuizen

Plaatsen van een tuinhuis

Het plaatsen van een tuinhuis wordt vooral in de zomermaanden geplaatst, toch kan dit ook in het voorjaar of het najaar geplaatst worden. Een tuinhuis in je tuin kan extra ruimte bieden, zeker wanneer je geen zolder, kelder of garage hebt. Maar mag je zomaar een tuinhuis plaatsen of bouwen zonder bouwvergunning? Er zijn enkele voorwaarden waarmee je moet rekening houden. Gelieve hier rekening mee te houden indien je hiervoor een aanvraag voor plaatsing wil indienen.


Voorwaarden voor plaatsing tuinhuis

  • Je tuinhuis of bijgebouw mag in totaal maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Is je bijgebouw groter, dan dien je wél een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Maar opgepast voor het addertje onder het gras: de oppervlakte van een bestaand bouwwerk moet worden afgetrokken van je nieuw bijgebouw want de totale oppervlakte van alle bijgebouwen mag slechts 40 m² bedragen. Alle oppervlakten van de verschillende losstaande bijgebouwen worden dus samengeteld.
  • Je tuinhuis of bijgebouw moet binnen 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven als het in een zijtuin wordt geplaatst. Voor de perceelsgrens achteraan in de tuin volstaat een afstand van 1 meter opf tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. 
  • Deze vrijstelling geldt niet als losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
  • Maximaal 3,5m hoog Je bent beperkt tot een totale hoogte van 3,5 meter. Al is deze beperking in hoogte meestal geen probleem wanneer het om een tuinhuisje gaat. De standaard formaten meten allemaal minder dan 3m hoog.

Meer info over de Meldingsplicht vind je ook op de website van vlaanderen.be
  • Bekijk ook de extra checklist vrijstellingen van het Vlaams Departement Ruimtelijke Ordening.


Benieuwd naar enkele van onze realisaties?

Wenst u graag meer informatie?

Tuinhuizen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x